Brakial Pleksus Yaralanması

9 Şubat 2016

Brakial pleksus merkezi sinir sisteminden çıkan sinir köklerinin koltuk altı bölgesinde oluşturduğu sinir topluluğudur. Brakial pleksus palsisi doğum sırasında oluşan bir travma sonrası daha çok tek kolda görülen bir felç tablosudur. Sıklıkla brakial pleksus gövdesinin gerilmesi veya yırtılmasıyla oluşur. Hastaların %3-25’inde kalıcı hasar oluşur.

Brakial Pleksus Yaralanması Risk Faktörleri

Doğum ağırlığının 4200-4500 gram arası olması.
Omuz distosisi (bebeğin omzunun annenin leğen kemiğine takılması).
Makrosomi.
Müdahaleli doğum.
Uzamış doğum.
Makat gelişi.
Annenin aşırı kilo alması.
Annenin yaşının 40 ve üzeri olması.
Doğum sırasında yardımcı cihaz kullanımı.

Brakial Pleksus Yaralanması

 

Brekial Pleksus Yaralanması ve Fizyoterapi

Fizyoterapi ve rehabilitasyon programı Brakial Pleksus’ta kritik bir öneme sahipitir. Fizyoterapi ile hastanın bilinçlendirilmesi ve eğitimi, oluşabilecek deformiteleri önlenmesi ve varsa düzeltilmesi, etkilenen eklemde tam hareketliliğin kazanılması, fonksiyonelliğin arttırılması, sağlam kasların kuvvetlendirilmesi ve atrofinin önlenmesi sağlanır.

Fizyoterapinin en önemli parçası her zaman olduğu gibi aktif harekettir. Fizyoterapist tarafından belirlenen postür egzersizleri, PNF egzersizleri, ağırlık aktarma ve transfer eğitimi, proprioseptif egzersizler, hastanın iki elini kullanabileceği egzersizler, güçlendirme egzersizleri… fizyoterapinin temelini oluşturur. Bunun yanı sıra hastaya duyu eğitimi verilerek dokunma, sıcak-soğuk gibi duyular geliştirilir.

Hastaya tüm bunların yanı sıra elektroterapi, ultrason, whirlpool… gibi modaliteler de uygulanarak tedaviden maksimum randıman alınmaya çalışılır.

Brakial Pleksus hastalarında sıklıkla omuz eksternal rotasyonu, omuz abdüksiyonu, dirsek pronasyon-süpinasyonu, dirsek ekstansiyonu ve el bileği ve parmak ekstansiyonu kısıtlıdır.

Fizyoterapinin en önemli hedeflerinden biri de skapulahumeral adhezyonların önlenmesidir. Aileler glenohumeral eklem anatomisi ve kinezyolojisi hakkında bilgilendirilmelidir.

Brakial Pleksuslu hastalarda germe egzersizleri hafif yapılmalı ve ağrıya asla sebep vermemelidir (30 saniye germe – 15 saniye gevşeme). Fazla gerilim stabil olmayan eklem ve eklem kapsülüne zarar verebilir.